General Motors odpíše v prvom štvrťroku asi miliardu USD

04.04.2014 Celý región

Detroit 4. apríla (TASR) - Americká automobilka General Motors (GM) odpíše v 1. kvartáli tohto roka zhruba 1 miliardu USD (729,93 milióna eur), čiastočne v dôsledku kurzových výkyvov vo Venezuele a čiastočne pre problémy so zapaľovaním vo svojich autách, pre ktoré zvoláva po celom svete na opravy vyše 2,5 milióna vozidiel. Informovala o tom agentúra DPA.

Spoločnosť očakáva, že kurzové výkyvy vo Venezuele ju budú stáť asi 400 miliónov USD. Navyše, firma už vyčlenila v dôsledku zvolávania áut do servisov pre problémy so zapaľovaním približne 750 miliónov USD.

Devalvácia venezuelskej meny zasahuje aj do výsledkov ďalšej americkej automobilky Ford. Spoločnosť tento týždeň oznámila, že v dôsledku tohto faktora odpíše v 1. kvartáli približne 350 miliónov USD.

Ešte v januári Ford uviedol, že pre obmedzený prístup k dolárom vo Venezuele musel znížiť produkciu v tejto juhoamerickej krajine. Podľa agentúry Bloomberg už vo 4. štvrťroku 2013 znížila firma výrobu zhruba o 75 % a na nízkej úrovni ju plánuje udržiavať celý tento rok. Dôvodom je úsilie venezuelskej vlády obmedziť prístup firiem aj bežných obyvateľov k zahraničným menám. Pre Ford to znamená, že má sťažené možnosti platiť svojim dodávateľom.
 

Vyberte región